Tietotekniikkatuki

Tietotekniikan opastusta ja vertaistukea senioreiden ehdoilla!

DIGIOSAAMINEN ON KANSALAISTAITO !

Kauniaisten kaupungin nettisivuille on nyt myös ilmestynyt digituki-sivu!

https://www.kauniainen.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/digituki/

Koronapandemia-rajoituksia on nyt lievennetty ja voimme aloittaa tapaamiset Villa Bredan Mörne-neuvotteluhuoneessa parittomien viikkojen maanantaisin kello 10-12! Seuraavan kerran siis 8.11, 22.11, ja 20.12, koska 6.12 vietämme Itsenäisyyspäivää.


Digiopastusta on saatavilla myös etänä. Silloin opastettava ja opastaja ovat kumpikin kotonaan. Akuutin "pikku ongelman" ratkaisua voidaan etsiä myös näin tarvittaessa kotonanne. Jos olette hankkimassa jotain uutta digilaitetta ja haluatte tukea valinnan tekemisessä, ottakaa yhteyttä Erkki Ylitalo puh 0405066079, sposti erkki@ylitalot.net

Digiopastus jatkuu Kauniaisten kirjastossa 2021. Digipäivystys on joka keskiviikko klo 15-16 ja Seniorinetti klo 13 – 15 seuraavina torstaipäivinä 4.11, 18.11, 2.12, 16.12. !

Enter ry Seniorien vertaistukiopastus jatkuu Viherlaakson kirjastossa tiistaisin klo 10-12, ajanvaraus tarvitaan puhelin 09 8165 7771.

Uuden laitteen ostotilanteessa:

· Mikä olisi uuden laitteen käyttötarve? Mitä laitteella tekisit?

· Mitä laitteita jo omistat? Tee lista, jossa on mukana myös oheislaitteet, koska on tärkeää miettiä ostotilanteessa myös sitä, miten laitteet kytketään toisiinsa.

· Mitä laitteita olet ennen omistanut? Haluatko pitäytyä samassa merkissä ja käyttöjärjestelmässä?

· Ostotilanteessa uskalla kyseenalaistaa ja kysyä itseäsi mietityttävät seikat. Varmista myös se, mistä asioista loppulasku koostuu.

· Tutustu laitteiden palautusoikeuteen. Usein kivijalkakaupasta ostaessa palautusoikeutta ei ole. Netistä ja puhelinmyynnistä ostettaessa palautusoikeus on vähintään 14vrk, mikäli tuote on myyntikelpoinen. Palautusoikeuden tarkat määritelmät ovat kauppakohtaiset eli tarkistathan ne.

Uuden liittymän ostotilanteessa:

· Tutustu etukäteen omaan operaattorilaskuusi: tiedätkö kaikkien nykyisten liittymien käyttötarkoituksen ja mihin laitteeseen ne kytkeytyvät?

· Mitä varten tarvitset uutta liittymää? Missä kaikkialla laitteita käytät kodin lisäksi? Onko taloudessa useampia henkilöitä, jotka käyttävät nettiliittymiä?

· Onko sinulla erikseen kodissa kiinteä laajakaista/ valokuitu, jota maksat esimerkiksi vastikkeessa? Jos on, et välttämättä tarvitse jokaiseen laitteeseen omaa nettiliittymää vaan voit käyttää kodissasi olevaa nettiä langattomasti. Mikäli tarvitset laitteita paljon kodin ulkopuolella, esim. mökillä niin tämä vaikuttaa liittymätarpeisiin.

· Ostotilanteessä pyydä myyjää vielä selvittämään kanssasi nykyiset liittymäsi, eli mitä liittymää käytät missäkin laitteessa.

· Peruskäyttäjälle riittää älykännykään 4G-liittymä ja 10M, jos yhteyttä ei jaeta useampaan laitteeseen.

Ennen kaikkia ostotilanteita:

· Tule juttelemaan kanssani tai Enterin opastukseen https://www.entersenior.fi/opastus/ laite-ja liittymätarpeistasi, tehdään yhdessä ostoslista!

· Lue Enterin opastajien vinkit:

o Seniorin opas älypuhelimen, tabletin ja tietokoneen hankintaan

https://www.entersenior.fi/opiskele-itse/oppaita/

Kauniaisissa "kotiopastusta" yhdistyksemme puitteissa saa seuraavasti:

  • jos Sinulla on kannettava tietokone ja ongelma siinä tai haluat oppia jonkin uuden asian, ota kone mukaan tiistaikokoukseen ja tutkimme asiaa ennen tai jälkeen kokousta Raamattuopistolla (?).

  • jos Sinulla on pöytätietokone, jota ei ole helppo kuljettaa tai kotona esiintyvä verkko-ongelma, voidaan asiaa tutkia kotonasi sovittuna ajankohtana.

  • jos Sinulla ei vielä ole tietokonetta, mutta päätöksesi olla käyttämättä tietokonetta on alkanut horjua, voimme sopia tapaamisesta kirjastossa tai Villa Bredassa, joissa niitä on vapaasti käytettävissä. Käymme yhdessä läpi mitä kaikkea tarpeellista ja mukavaa sillä voi tehdä ja luoda esim. maksuttoman sähköpostitunnuksen. Myös uuden tietokoneen hankintaan liittyviä neuvoja ja valintakriteerejä on saatavilla.

Tukitoiminta perustuu vapaaehtoiseen toimintaan perustuen Enter ry'n toimintamalliin.

Suositeltavia opastuslähteitä ovat esimerkiksi https://yle.fi/aihe/digitreenit ja https://www.entersenior.fi/opiskele-itse/

Palvelutasosopimuksen sijasta annan palvelutasolupauksen "Best Effort" eli teen parhaani kokemukseeni luottaen.

Vaitiolosopimus kuuluu luonnollisesti tähän toimintaan erityisesti verkkopankin ja sähköpostin opastuksessa.

Tyyppillisiä toimenpiteitä ovat esimerkiksi tieturvan ja käyttöjärjästelmän päivitysten tarkistus, varmuuskopionti ja ongelmien ratkaisua.

Työlle ei annetta "takuuta" ja esimerkiksi tietokoneen "laitevikoja" ei korjata.

Opastus on maksutonta ja henkilökohtaista lähtien Sinun tarpeistasi.

Tietokone- ja kännykkäopastus jatkuu Raamattuopistolla isossa salissa tiistaikokousten jälkeen noin klo 14:30 koronarajoitusten poistuttua!

Käsiteltävt aiheet päätetään tarpeen mukaan, ajankohtaisia aiheita ovat Maisa ja koronapassi kännykän näytölle! Kaikki ovat tervetulleita!

Nyt se on tulossa! Moni seniori tuskailee älykännykän kanssa, mutta nyt on Suomessa kehitetty sovellus, joka helpoittaa sen käyttöä! Kunhan sen virallinen versio julkaistaan, pidän opastuksia sen lataamisesta ja käyttöönotosta. Malttakaa vielä lokakuuhun!

Etäopastus

Moniin etäkokouksiin on mahdollista osallistua helposti tietokoneen avulla. Ohjelman käyttöä on mahdollista ja syytä harjoitella etukäteen.

Liittyminen kokoukseen tapahtuu klikkaamalla tätä kutsulinkkiä !

Jos ja kun liittyminen ei onnistunut tai sinulla on muuten kysyttävää, soita Erkki Ylitalo p. 0405066079 !

Onko Teille jäänyt vanha tietokone, jolle ei ole enää käyttöä?

Pakolaisavussa olisi käyttöä sellaiselle. Vanhaan koneseenkin saadaan uutta elämää asentamalla siihen Linux, samalla kaikki siinä olevat vanhat tiedot tulevat taatusti poistetuksi!

Ota yhteyttä:Erkki Ylitalo

0405066079