Tietotekniikkatuki

Tietotekniikan opastusta ja vertaistukea senioreiden ehdoilla!

DIGIOSAAMINEN ON KANSALAISTAITO !

Kauniaisten kaupungin nettisivuille on nyt myös ilmestynyt digituki-sivu!

Lämpiö.fi aloittaa vuoden vaihteen jälkeen lähinnä senioreille suunnatun palvelun, jossa voi tutustua kuttuuritapahtumiin ja paikallisiin muhinkin rientoihin! Siellä on myös virtuaalinen nettikahvila, johon voi koontua tuttujen tai myös uusien henkilöiden kanssa keskustelemaan tarvitsematta lähteä kotoa.

Julkinen hallinto on parin viime vuoden aikana alkanut myös digituen organisoinnin ja uudelleen nimennyt virastojaan!

Digi- ja väestötietovirasto https://dvv.fi/digituki

Granin digituki – Kauniainen https://kauniainen.fi/digituki

Digituki | Helmet https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Digituki

Suoritusporras on vielä vapaaehtoisten harteilla


ENTER ry https://entersenior.fi

Vanhustyön keskusliitto - SeniorSurf https://seniorsurf.fi

KSS ja GSP https://kssry.fi https://grankulla.spfpension.fi


Voimme palata entiseen käytäntöön eli tiistaikokousten jälkeen Villa Junghansin vanhassa kirjastossa noin klo 14:30 opiskelemaan tietokoneen ja älypuhelimeen liittyviä asioita ja keskustelemaan ja ratkomaan ongelmianne niiden käytössä! Tietotekniikkatukea on saatavissa myös tiistaikokousta edeltävinä maanataina klo 10-12 Villa Bredassa Mörne-kabinetissa!

Opiskeltavia asioita olisi esimerkiksi älypuhelimiin saatava uusi EasyPhone App Senioripuhelin sekä tietokoneisiin tarjolla oleva Windows 11 käyttöjärjästelmän päivitys. Kerrattavia asioita olisivat eri käyttäjätunnukset ja salasanat, päivitykseen liittyvät asiat, uudet sovellukset (Maisa ja Kanta.fi). tietoturvaan liittyvät asiat jne...


Digiopastusta on saatavilla myös etänä. Silloin opastettava ja opastaja ovat kumpikin kotonaan. Akuutin "pikku ongelman" ratkaisua voidaan etsiä myös näin nopeasti eikä kenekään tarvitse lähteä kotoa. Jos olette hankkimassa jotain uutta digilaitetta ja haluatte tukea valinnan tekemisessä, ottakaa yhteyttä Erkki Ylitalo puh 0405066079, sposti erkki@ylitalot.net

Digiopastus jatkuu Kauniaisten kirjastossa. Digipäivystys on joka keskiviikko klo 15-16 alkaen 4.1.2023 ja Seniorinetti klo 13 – 15 on joka toinen torstai. Seuraavan kerran siis 1.2.2023 klo 15 ja 9.2.2023 klo 13 ! Enter ry Seniorien vertaistukiopastus jatkuu Viherlaakson kirjastossa tiistaisin klo 10-12, ajanvaraus tarvitaan puhelin 09 8165 7771.

Uuden laitteen ostotilanteessa:

· Mikä olisi uuden laitteen käyttötarve? Mitä laitteella tekisit?

· Mitä laitteita jo omistat? Tee lista, jossa on mukana myös oheislaitteet, koska on tärkeää miettiä ostotilanteessa myös sitä, miten laitteet kytketään toisiinsa.

· Mitä laitteita olet ennen omistanut? Haluatko pitäytyä samassa merkissä ja käyttöjärjestelmässä?

· Ostotilanteessa uskalla kyseenalaistaa ja kysyä itseäsi mietityttävät seikat. Varmista myös se, mistä asioista loppulasku koostuu.

· Tutustu laitteiden palautusoikeuteen. Usein kivijalkakaupasta ostaessa palautusoikeutta ei ole. Netistä ja puhelinmyynnistä ostettaessa palautusoikeus on vähintään 14vrk, mikäli tuote on myyntikelpoinen. Palautusoikeuden tarkat määritelmät ovat kauppakohtaiset eli tarkistathan ne.

Uuden liittymän ostotilanteessa:

· Tutustu etukäteen omaan operaattorilaskuusi: tiedätkö kaikkien nykyisten liittymien käyttötarkoituksen ja mihin laitteeseen ne kytkeytyvät?

· Mitä varten tarvitset uutta liittymää? Missä kaikkialla laitteita käytät kodin lisäksi? Onko taloudessa useampia henkilöitä, jotka käyttävät nettiliittymiä?

· Onko sinulla erikseen kodissa kiinteä laajakaista/ valokuitu, jota maksat esimerkiksi vastikkeessa? Jos on, et välttämättä tarvitse jokaiseen laitteeseen omaa nettiliittymää vaan voit käyttää kodissasi olevaa nettiä langattomasti. Mikäli tarvitset laitteita paljon kodin ulkopuolella, esim. mökillä niin tämä vaikuttaa liittymätarpeisiin.

· Ostotilanteessä pyydä myyjää vielä selvittämään kanssasi nykyiset liittymäsi, eli mitä liittymää käytät missäkin laitteessa.

· Peruskäyttäjälle riittää älykännykään 4G-liittymä ja 10M, jos yhteyttä ei jaeta useampaan laitteeseen.

Ennen kaikkia ostotilanteita:

· Tule juttelemaan kanssani tai Enterin opastukseen https://www.entersenior.fi/opastus/ laite-ja liittymätarpeistasi, tehdään yhdessä ostoslista!

· Lue Enterin opastajien vinkit:

o Seniorin opas älypuhelimen, tabletin ja tietokoneen hankintaan

https://www.entersenior.fi/opiskele-itse/oppaita/

Tukitoiminta perustuu vapaaehtoiseen toimintaan perustuen Enter ry'n toimintamalliin.

Palvelutasosopimuksen sijasta annan palvelutasolupauksen "Best Effort" eli teen parhaani kokemukseeni luottaen.

Vaitiolosopimus kuuluu luonnollisesti tähän toimintaan erityisesti verkkopankin ja sähköpostin opastuksessa.

Tyyppillisiä toimenpiteitä ovat esimerkiksi tieturvan ja käyttöjärjästelmän päivitysten tarkistus, varmuuskopionti ja ongelmien ratkaisua.

Työlle ei annetta "takuuta" ja esimerkiksi tietokoneen "laitevikoja" ei korjata.

Opastus on maksutonta ja henkilökohtaista lähtien Sinun tarpeistasi.

Digi-asioiden opiskeluun on paljon itseopiskelumateriaalia ja uutta tulee monien järjästöjen, yhtiöiden ja henkilöiden toimesta!

Tässä muutama linkki:

Digitaitoja senioreille 2020 | Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry

Onko Teille jäänyt vanha tietokone, jolle ei ole enää käyttöä?

Pakolaisavussa olisi käyttöä sellaiselle. Vanhaan koneseenkin saadaan uutta elämää asentamalla siihen Linux, samalla kaikki siinä olevat vanhat tiedot tulevat taatusti poistetuksi!

Ota yhteyttä:Erkki Ylitalo

0405066079